Wat zijn hormonale onregelmatigheden?
Hormonen zijn chemische boodschappers die in het lichaam worden geproduceerd en die de activiteit van bepaalde cellen of organen controleren en reguleren. Neurohormonen hebben een belangrijke invloed op de hersenen. Het menselijk lichaam produceert honderden hormonen, maar de volgende vier hebben een zeer directe invloed op de gezondheid van de hersenen/geestelijke gezondheid: (1) Schildklier (energieregulatie), (2) Oestrogeen (stemmingsmodulator), (3) Progesteron (natuurlijke hormonen). anti-angsthormoon) en (4) Testosteron (stemming, motivatie, seksualiteit, kracht), DHEA en Cortisol (beheer van stress) en insuline (beheert de bloedsuikerspiegel).
Neurohormonen en de hersenen
De communicatie tussen de hersenen en hormonen gaat beide kanten op. De hersenen zenden signalen uit die de klieren van uw lichaam instrueren om hormonen te produceren en vrij te geven, en hormonen vanuit het lichaam sturen berichten terug naar de hersenen die de activiteit ervan beïnvloeden.
Wat zijn de kernsymptomen?
Wanneer hormonen gezond zijn, voel je je vaak levendig en energiek. Wanneer de hormonen die de neurohormonen in uw hersenen beïnvloeden, uitgeschakeld zijn, bent u uitgeschakeld. U kunt symptomen ervaren die de manier waarop u denkt, voelt en handelt op een negatieve manier veranderen. Het maakt je ook kwetsbaarder voor aandoeningen zoals angst, depressie en zelfs psychose. Als niemand uw hormoonspiegels controleert, zult u nooit de oorzaak van uw problemen kennen. En als je hormonen het probleem zijn, zal geen enkele hoeveelheid psychiatrische medicijnen je beter maken.
Wat veroorzaakt hormonale onevenwichtigheden?
Er zijn veel mogelijke oorzaken van hormonale onregelmatigheden bij zowel mannen als vrouwen. De meest voorkomende oorzaken zijn onregelmatigheden als gevolg van voeding, levensstressoren, omgeving, leeftijd of levensstijl. Vrouwen hebben meer kans op onregelmatigheden in oestrogeen, progesteron en schildklier. Bij mannen komen lage testosteronniveaus vaak voor. Zowel vrouwen als mannen kunnen een onregelmatigheid hebben in andere neurohormonen, zoals insuline (brengt de bloedsuikerspiegel in evenwicht), cortisol (helpt stress en angst onder controle te houden) en DHEA (bestrijdt stress en depressie; vermindert hersenontsteking).
De gevolgen van onbehandelde hormonale onregelmatigheden:
• Spanning
• Depressie
• Slaapproblemen
• Geheugenproblemen
• Psychose
• Stemmingswisselingen
• Vermoeidheid
• Bijnier vermoeidheid
• Diabesitas (Diabetes en obesitas)
Waarom kiezen voor PCS voor de behandeling van hormonale onregelmatigheden?
PCS is een expert op het gebied van de verbinding tussen brein en lichaam. Ik heb studies gedaan op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde, specialisaties in hormoonkennis en studie in de regulering van de lichaams- en hersenfunctie. Sommige hormonale onregelmatigheden, zoals abnormale cortisolspiegels, kunnen de hersenfunctie veranderen, het geheugen aantasten en hersenmist veroorzaken. Andere hormonale onregelmatigheden kunnen de stemming en het energieniveau negatief beïnvloeden. Ik ben o.a. geschoold in het optimaliseren van de hormoonspiegels, zodat u zich weer uzelf kunt voelen.
Hormonaal onregelmatige hersenen werken anders
Hormonale onevenwichtigheden kunnen de hersenfunctie op talloze manieren beïnvloeden. Hypothyreoïdie (zie hieronder) vermindert bijvoorbeeld de hersenactiviteit, chronische stress (cortisol- en DHEA-afwijkingen) produceert meer witte stof en minder neuronen (grijze stof), oestrogeenonevenwichtigheden hebben een negatieve invloed op de activiteit in de hippocampus (stemming en geheugen), en problemen met progesteron kunnen invloed hebben op de productie van de neurotransmitter GABA.
SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) is een onderzoek in de nucleaire geneeskunde dat de bloedstroom en activiteit in de hersenen evalueert. Kort gezegd laat het drie dingen zien: gezonde activiteit, te weinig activiteit of te veel activiteit. De SPECT- scan van de gezonde oppervlaktehersenen aan de linkerkant, van boven naar beneden kijkend, vertoont volledige, zelfs symmetrische activiteit. De SPECT-scan aan de rechterkant toont een algehele lage activiteit en een verminderde bloedstroom, die lijkt op golven of sint-jakobsschelpen, een hersenpatroon dat vaak wordt gezien bij mensen met hypothyreoïdie.
Soorten Neurohormonen en hun impact op de gezondheid van de hersenen
De volgende hormonen kunnen een directe invloed hebben op de gezondheid van de hersenen en het mentale welzijn. Als u psychiatrische problemen heeft die niet op de behandeling reageren, is het een goed idee om uw hormoonspiegels te controleren en deze indien nodig te optimaliseren.
Oestrogeen: de stemmingsmodulator
Oestrogeen is een van de belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus van een vrouw. Wanneer de oestrogeenspiegels gezond en in balans zijn, helpt het de productie van neurotransmitters en de hersenfunctie te optimaliseren, zodat u zich de hele maand goed voelt. Wanneer de oestrogeenspiegels uit balans zijn, veroorzaakt dit problemen.
Te veel oestrogeen in verhouding tot progesteron: Dit kan leiden tot een aandoening die oestrogeendominantie wordt genoemd. Dit zorgt ervoor dat de zachte maandelijkse stijging en daling van de hormoonhuishouding verandert in een reeks intense pieken en dramatische dalingen die belangrijke hersenprocessen verstoren en u angstig en prikkelbaar maken.
Te weinig oestrogeen: Dit leidt tot een depressief en verward gevoel. Het verlies van oestrogeen belemmert ook het kritisch denken, het kortetermijngeheugen en andere cognitieve functies. Deze problemen kunnen verergeren tijdens de perimenopauze, wanneer de oestrogeenspiegels enorm kunnen fluctueren, en tijdens de menopauze, wanneer het hormoon daalt en laag blijft.
Veel voorkomende symptomen van oestrogeenonevenwichtigheden
Oestrogeen dominantie
- Stemmingswisselingen, depressie
- Vermoeidheid
- Trage stofwisseling
- Laag libido
- Hoofdpijn of migraine
- Hersenmist, geheugenverlies
- Gewichtstoename, vooral in de buik en heupen
- Schildklierdisfunctie
- Slaapstoornissen
- Fibrocystische borsten
- Opgeblazen gevoel
- Vaginale of orale gist
- Zwaar bloeden
- Verlangen naar koolhydraten
Laag oestrogeen
- Stemmingswisselingen, depressie, huilerigheid
- Vermoeidheid
- Hartkloppingen
- Osteoporose
- Pijnlijke geslachtsgemeenschap
- Hersenmist, geheugenverlies, focusproblemen
- Gewichtstoename
- Blaasincontinentie en infecties
- Slaapstoornissen
- Opvliegers
Progesteron: het anti-angsthormoon uit de natuur
Progesteron is het andere belangrijke hormoon in de maandelijkse cyclus van een vrouw. Het beïnvloedt de hersenen op de volgende manieren:
- Ondersteunt GABA, wat de hersenen helpt ontspannen
- Beschermt uw zenuwen
- Ondersteunt de myeline die neuronen “isoleert” en beschermt
Wanneer progesteron in balans is met oestrogeen, kalmeert het je, brengt het gevoelens van rust en bevordert het de slaap. Maar als ze uit balans zijn of als het ontspanningshormoon te dramatisch daalt, kan kalmte plaatsmaken voor prikkelbaarheid, angst, depressie, slapeloze nachten en hersenmist. Voor sommige vrouwen, wanneer progesteron en oestrogeen dalen vlak voordat de menstruatie begint, verdwijnt de stemmingsstabiliteit.
Veel voorkomende symptomen van laag progesteron
- Angst/depressie
- Moeite met slapen
- Fibrocystische borsten
- PMS
- Premenstruele hoofdpijn
- Postnatale depressie
- Botverlies
Testosteron: stemmingen, motivatie en meer
De meeste mensen associëren testosteron met mannen. Het is waar dat dit essentiële hormoon de ontwikkeling van het mannelijke brein aanstuurt en verantwoordelijk is voor de diepe stem, gezichtsbeharing en vele andere kenmerken die we associëren met mannelijkheid. Maar vrouwen produceren ook testosteron en hebben dit ook nodig, alleen in kleinere hoeveelheden (net zoals mannen een beetje oestrogeen hebben).
Bij zowel mannen als vrouwen helpt testosteron het zenuwstelsel te beschermen en depressie, cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer te voorkomen. Het verouderingsproces kan er echter voor zorgen dat sommige mannen een laag testosterongehalte hebben waarvan is aangetoond dat het de symptomen van angst en depressie verergert, evenals een groot aantal andere problemen.
Veel voorkomende symptomen van laag testosteron
- Humeurigheid
- Depressie
- Spanning
- Moeite met concentreren
- Gebrek aan motivatie
- Laag libido
- Vermoeidheid
- Moeite met slapen
- Erectieproblemen
- Verhoogd lichaamsvet en verminderde spiermassa
- Lage botdichtheid
- Opvliegers
- Haaruitval
Cortisol en DHEA: Stress
De bijnieren, die zich boven uw nieren bevinden, spelen een cruciale rol in de manier waarop uw lichaam op stress reageert. Wanneer acute stress toeslaat, geven de bijnieren een cascade van hormonen af, waaronder adrenaline, DHEA en cortisol, als onderdeel van je ‘vecht-of-vluchtreactie’. Wanneer het gevaar voorbij is, worden de processen in uw lichaam weer normaal: uw spieren ontspannen, uw hartslag en ademhaling vertragen tot het gebruikelijke tempo, en uw bijnieren verminderen de productie van stresshormonen. Wanneer stress chronisch wordt, kan de cocktail van schadelijke chemicaliën die daarmee gepaard gaan uw lichaam overweldigen en bijdragen aan de gezondheid van de hersenen en geestelijke gezondheidsproblemen.
Wanneer de cortisolspiegel hoog blijft, veroorzaakt dit ook een piek in de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte. Dit leidt tot schadelijke veranderingen in de hersenen, waaronder een daling van de kalmerende neurotransmitter serotonine, wat leidt tot een reeks psychologische problemen. Uiteindelijk vergroten hoge niveaus van cortisol de kans op het ontwikkelen van blijvende psychiatrische aandoeningen, zoals angst, depressie of PTSS.
In de hersenen produceert chronische stress meer witte stof en minder neuronen (grijze stof) dan normaal, waardoor hun evenwicht wordt verstoord en de communicatie binnen de hersenen wordt verstoord.
Veelvoorkomende tekenen van bijniervermoeidheid
- Verminderd vermogen om stress te weerstaan
- Ochtend- en middagvermoeidheid, gebrek aan uithoudingsvermogen
- Hoge bloeddruk en snelle hartslag
- Buikvet dat niet weggaat, wat je ook doet
- Mentale mist met slecht geheugen en concentratieproblemen
- Lage zin in seks
- Verlangen naar snoep of zout voedsel
- Duizeligheid bij het opstaan vanuit een zittende of liggende positie
- Tekenen van vroegtijdige veroudering
- Verlaagde weerstand tegen infecties
- Slechte wondgenezing
Insuline: de verbinding tussen bloedsuiker en stemming
In het lichaam is het hormoon insuline betrokken bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. De cellen van je lichaam hebben suiker (glucose) nodig voor energie, maar ze kunnen deze niet rechtstreeks uit je bloedbaan opnemen. Dat is waar insuline om de hoek komt kijken. Insuline, die vrijkomt door de alvleesklier als je koolhydraten eet, is als een sleutel die de celmembranen ontgrendelt, zodat ze de glucose kunnen krijgen die ze nodig hebben uit het voedsel dat je eet.
Als er te veel suiker in uw bloedbaan zit, geeft insuline uw lichaam een signaal om het naar de lever te transporteren voor opslag, wat bij sommige mensen uiteindelijk kan leiden tot leververvetting. Een ander gevolg van hoge insulineniveaus is dat het lichaam overschakelt van het afbreken en wegspoelen van voedingsvet uit het lichaam naar het opslaan van dat vet, wat na verloop van tijd tot gewichtsproblemen kan leiden. Een van de belangrijkste gevolgen van het chronisch eten van een suikerrijk dieet en obesitas is een afname van het vermogen van insuline om de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat leidt tot pre-diabetes en diabetes.
Welke invloed hebben insuline- en bloedsuikerspiegels op uw geest? Het eten van suiker of geraffineerde koolhydraten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en vervolgens daalt. Dit achtbaaneffect kan invloed hebben op uw humeur en geestelijk welzijn.
Veelvoorkomende tekenen van problemen met de bloedsuikerspiegel (insuline)
- Spanning
- Depressie
- Schizofrenie
- Prikkelbaarheid
- Woede
- Verslaving aan suiker
- Concentratieproblemen